Prohibiție 2024

0
Prohibitie 2024
publicitate

Prohibiție 2024. Când începe prohibiția la pescuit 2024: Care sunt speciile de pește interzise spre capturare tot anul

Prohibiție 2024. Pescuitul, o activitate de mare importanță atât din punct de vedere economic, cât și recreativ în România, se supune unor reglementări stricte menite să protejeze biodiversitatea acvatică și să asigure sustenabilitatea resurselor piscicole. În contextul schimbărilor climatice și al presiunilor asupra mediului, autoritățile au implementat perioade de prohibiție pentru a sprijini regenerarea populațiilor de pești și alte viețuitoare acvatice.

publicitate

Anul 2024 aduce noi măsuri și restricții prin intermediul Ordinului 561/2023/11/2024, care subliniază angajamentul pentru conservarea mediului acvatic.

publicitate

Perioada generală de prohibiție

În 2024, perioada generală de prohibiție la pescuit se desfășoară între 9 aprilie și 7 iunie, acoperind 60 de zile în care orice formă de pescuit este strict interzisă. Această interdicție se aplică tuturor viețuitoarelor acvatice, inclusiv pești, crustacee, moluște și alte specii, având scopul de a permite reproducerea și dezvoltarea naturală a resurselor acvatice. Prin protejarea acestor perioade critice, se asigură continuitatea speciilor și echilibrul ecologic necesar pentru sănătatea ecosistemelor. Prohibiție 2024.

publicitate

Perioade specifice de prohibiție 2024

Știuca

Pentru știucă, prohibiția este stabilită între 1 februarie și 20 martie 2024. Această specie, valoroasă atât ecologic cât și pentru pescuitul sportiv și comercial, beneficiază de această protecție în sezonul de reproducere. În această perioadă, știucile au condiții optime pentru depunerea și fertilizarea icrelor, asigurând astfel regenerarea naturală a populațiilor.

publicitate

Șalăul și bibanul

Pentru șalău și biban, perioada de prohibiție se întinde între 20 martie și 7 iunie 2024. Aceste specii sunt importante atât din punct de vedere ecologic, cât și economic. Protecția oferită în timpul sezonului de reproducere contribuie la menținerea unor populații sănătoase și viabile, prevenind declinul acestora.

publicitate

Zone de prohibiție 2024

Ordinul 561/2023/11/2024 detaliază și zonele specifice unde pescuitul este interzis pentru a proteja și regenera resursele acvatice. Aceste zone includ Dunărea, Prutul, Lacul Stânca Costești și zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, precum și lacurile litorale din complexul Razim-Sinoe. De asemenea, râurile Mureș, Crișul Repede și Olt beneficiază de măsuri speciale de protecție.

Delta Dunării

Delta Dunării, o arie protejată ce acoperă aproximativ 23% din teritoriul României, primește o atenție deosebită. Între 9 aprilie și 7 iunie 2024, pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial este interzis în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic. Această măsură este crucială pentru protejarea biodiversității într-una dintre cele mai importante regiuni ecologice ale țării.

Capturarea lipitorilor și racilor

Pentru prima dată, Ordinul Ministerului Mediului interzice capturarea lipitorilor medicinale în perioada 1 iulie – 31 august 2024. Această măsură este esențială pentru protejarea unei specii valoroase din punct de vedere ecologic și medical. De asemenea, capturarea racului femelă este interzisă între 1 ianuarie – 9 aprilie și 1-30 septembrie 2024, iar pentru masculi, între 1-30 septembrie 2024. Aceste restricții sunt vitale pentru menținerea populațiilor de raci și prevenirea declinului acestora. Prohibiție 2024.

Specii protejate tot anul 2024

Prohibiție 2024.  Anul 2024 aduce o protecție specială pentru anumite specii de pești care sunt fie pe cale de dispariție, fie joacă un rol crucial în ecosistem. Aceste specii includ:

 • Sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă)
 • Ghiborțul de râu
 • Fusarul
 • Piatrarea
 • Lostrița
 • Aspretele
 • Șalăul vărgat
 • Cernușca
 • Pecarina
 • Guvidul
 • Zglăvoaca răsăriteană
 • Caracuda
 • Mihalțul

Protejarea acestor specii este esențială pentru conservarea biodiversității și menținerea echilibrului în ecosistemele acvatice. Interzicerea capturării lor pe tot parcursul anului asigură faptul că aceste specii pot continua să joace rolurile lor ecologice și să contribuie la sănătatea mediului acvatic.

Sancțiuni pentru încălcarea legii

Legislația românească prevede sancțiuni severe pentru încălcarea regulilor de pescuit și a perioadelor de prohibiție. Aceste sancțiuni includ:

 • Pescuitul fără permis: amendă de la 300 la 600 de lei.
 • Reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale: amendă de la 300 la 600 de lei.
 • Pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție: amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit.
 • Braconajul: amenzi de până la 10.000 de lei sau pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani în cazurile grave.

Când începe și cât durează perioada generală de prohibiție la pescuit în 2024?

Perioada generală de prohibiție la pescuit în anul 2024 începe pe data de 9 aprilie și se încheie pe 7 iunie, având o durată totală de 60 de zile. În acest interval, pescuitul este strict interzis pentru toate viețuitoarele acvatice, inclusiv pești, crustacee, moluște și alte specii. Scopul acestei măsuri este de a proteja sezonul de reproducere și a asigura condițiile necesare pentru dezvoltarea naturală a resurselor acvatice. Această perioadă critică permite refacerea stocurilor de pește și contribuie la menținerea biodiversității în ecosistemele acvatice. Prohibiție 2024.

Care sunt speciile de pești pentru care există perioade specifice de prohibiție în 2024?

În 2024, există perioade specifice de prohibiție pentru anumite specii de pești, altele decât perioada generală. De exemplu, pentru știucă, prohibiția este stabilită între 1 februarie și 20 martie. Pentru șalău și biban, interdicția se aplică între 20 martie și 7 iunie. Aceste perioade sunt alese pentru a coincide cu sezonul de reproducere al acestor specii, asigurând astfel condiții optime pentru depunerea icrelor și dezvoltarea puietului. Prin respectarea acestor interdicții, se contribuie la conservarea populațiilor acestor specii valoroase.

Ce măsuri speciale se aplică în Delta Dunării în 2024?

În Delta Dunării, o arie protejată care acoperă aproximativ 23% din teritoriul României, se aplică măsuri speciale de prohibiție în 2024. În perioada 9 aprilie – 7 iunie, pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial este interzis în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic. Această măsură protejează biodiversitatea într-una dintre cele mai valoroase regiuni ecologice. De asemenea, capturarea lipitorilor medicinale este interzisă între 1 iulie și 31 august, iar capturarea racilor femelă este interzisă în anumite perioade pentru a proteja aceste specii sensibile.

Care sunt zonele specifice unde pescuitul este interzis în 2024?

În 2024, pescuitul este interzis în anumite zone specifice pentru a proteja și regenera resursele acvatice. Aceste zone includ Dunărea, Prutul, Lacul Stânca Costești, și zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, precum și lacurile litorale din complexul Razim-Sinoe. De asemenea, râurile Mureș, Crișul Repede și Olt beneficiază de măsuri speciale de protecție. Interdicțiile în aceste zone sunt esențiale pentru conservarea biodiversității și menținerea echilibrului ecologic, permițând refacerea populațiilor de pești și alte viețuitoare acvatice.

Ce specii de pești sunt protejate pe tot parcursul anului 2024?

Prohibiție 2024. În 2024, anumite specii de pești sunt protejate pe tot parcursul anului pentru a asigura conservarea lor. Printre aceste specii se numără sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă), ghiborțul de râu, fusarul, piatrarul, lostrița, aspretele, șalăul vărgat, cernușca, pecarina, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, caracuda și mihalțul. Protejarea acestor specii este esențială pentru menținerea biodiversității și echilibrului ecologic, deoarece multe dintre ele sunt pe cale de dispariție sau joacă roluri importante în ecosistemele acvatice.

Ce sancțiuni sunt prevăzute pentru încălcarea legii pescuitului și a perioadelor de prohibiție?

Legislația românească prevede sancțiuni severe pentru încălcarea regulilor de pescuit și a perioadelor de prohibiție. Pescuitul fără permis se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei, iar reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale este pedepsită cu o amendă similară. Pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție atrage o amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit. Braconajul poate fi sancționat cu amenzi de până la 10.000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani în cazurile grave, pentru a descuraja practicile ilegale.

De ce este importantă respectarea perioadelor de prohibiție la pescuit?

Respectarea perioadelor de prohibiție la pescuit este crucială pentru protejarea și regenerarea resurselor acvatice. Aceste perioade permit peștilor și altor viețuitoare acvatice să se reproducă în condiții optime, asigurând astfel reînoirea populațiilor și menținerea biodiversității. Prin protejarea sezonului de reproducere, se previne supraexploatarea și declinul speciilor, contribuind la sustenabilitatea activităților de pescuit pe termen lung. În plus, respectarea acestor reguli sprijină sănătatea ecosistemelor acvatice și echilibrul ecologic, beneficii ce se reflectă în întreaga rețea trofică.

Care sunt măsurile specifice pentru protecția lipitorilor și racilor în 2024?

În 2024, măsurile specifice pentru protecția lipitorilor și racilor includ interdicția capturării lipitorilor medicinale în perioada 1 iulie – 31 august. Această măsură este esențială pentru protejarea unei specii valoroase din punct de vedere ecologic și medical. De asemenea, capturarea racului femelă este interzisă între 1 ianuarie și 9 aprilie, precum și în perioada 1-30 septembrie, în timp ce capturarea masculilor este interzisă în perioada 1-30 septembrie. Aceste restricții sunt vitale pentru menținerea populațiilor de raci și prevenirea declinului lor, asigurând astfel echilibrul în ecosistemele acvatice.

Concluzie despre Prohibitie 2024

Prohibiție 2024. Perioadele de prohibiție la pescuit din 2024 sunt esențiale pentru protejarea și regenerarea resurselor acvatice din România. Respectarea acestor reguli este crucială pentru menținerea biodiversității și asigurarea unui pescuit sustenabil pe termen lung.

Prin urmare, pescarii trebuie să fie informați și să respecte aceste măsuri pentru a contribui la conservarea ecosistemelor acvatice și a speciilor valoroase. În acest mod, se asigură nu doar sustenabilitatea activităților de pescuit, ci și protejarea unui patrimoniu natural de o valoare inestimabilă pentru generațiile viitoare. Prohibiție 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.