Cum sa pui diacritice in Microsoft Word

0
Cum sa pui diacritice in Microsoft Word
publicitate

Cum să Pui Diacritice în Microsoft Word. Ghid pas cu pas. Tutorial 2024

Cum sa pui diacritice in Microsoft Word. Diacriticele sunt semne diacritice sau litere suplimentare care se adaugă literelor obișnuite pentru a reprezenta sunete specifice în diferite limbi, precum limba română, franceza, spaniola și multe altele. Microsoft Word, una dintre cele mai utilizate aplicații de procesare a textelor, face ușor să adăugați diacritice la textul dvs.

publicitate

Acest ghid vă va învăța cum să puneți diacritice în Word pentru a vă crea documentele cu precizie și corectitudine lingvistică.

publicitate

Setarea Limbii

Primul pas pentru a adăuga diacritice în Word este să setați limba documentului la limba în care doriți să scrieți. Pentru limba română, urmați acești pași:

publicitate
 1. Deschideți Microsoft Word: Porniți aplicația Microsoft Word de pe calculatorul dvs.
 2. Creați un Document Nou sau Deschideți un Document Existănt: Alegeți opțiunea care vi se potrivește. Documentul dvs. va fi deschis sau puteți începe unul nou.
 3. Selectați Limba: Mergi la fila „Revisii” din meniul de sus.
 4. Setați Limba Documentului: Faceți clic pe „Limba” în bara de instrumente. Va apărea o casetă de dialog.
 5. Alegeți Limba Corespunzătoare: În caseta de dialog „Limba”, căutați și selectați limba „Română (România)”. Apoi, faceți clic pe „Setare implicită…” pentru a seta limba ca limbă implicită pentru documentele noi.
 6. Salvați și Închideți Caseta de Dialog: Faceți clic pe „OK” pentru a salva setările. Închideți caseta de dialog.

Scrierea cu Diacritice

Cum sa pui diacritice in Microsoft Word. Odată ce ați setat limba documentului la română, puteți să scrieți cu diacritice în Word. Există mai multe metode de a face acest lucru:

publicitate

1. Tastatură Standard

Pentru majoritatea literelor cu diacritice, puteți folosi tastatura standard și tastele corespunzătoare:

publicitate
 • ă – Tasta ă sau Ă.
 • â – Tasta â sau Â.
 • ș – Tasta ș sau Ș.
 • ț – Tasta ț sau Ț.
 • î – Tasta î sau Î.

Pentru a adăuga diacritice, țineți apăsată tasta corespunzătoare literelor de bază (a, s, t, etc.) și selectați litera cu diacritic folosind săgețile direcționale de pe tastatură.

2. Tastatură cu Diacritice

Pentru o scriere mai ușoară cu diacritice, puteți seta tastatura la „Romanian (Legacy)” sau „Romanian (Programmers)” din setările de limbă ale computerului dvs. Această opțiune vă permite să tastați direct literele cu diacritice folosind tastele speciale, cum ar fi ă, â, ș, ț, și î, fără a mai ține apăsată o tastă de bază.

3. Caractere Speciale

Cum sa pui diacritice in Microsoft Word. Dacă nu aveți acces la o tastatură cu diacritice sau vă aflați pe un alt dispozitiv, puteți adăuga diacritice folosind caracterele speciale din Word:

 1. Mergi la fila „Inserare”: Faceți clic pe fila „Inserare” din meniul de sus.
 2. Selectați „Simbol”: În secțiunea „Simbol” a barei de instrumente, faceți clic pe „Simbol” pentru a deschide o listă cu caractere speciale.
 3. Alegeți Diacriticele: În lista de caractere speciale, căutați diacriticele dorite, cum ar fi ă, â, ș, ț, și î. Faceți clic pe caracterul dorit pentru a-l adăuga în text.
 4. Închideți Fereastra Caracterelor Speciale: După ce ați adăugat diacriticele necesare, închideți fereastra caracterelor speciale.

Corectarea Automată a cuvintelor

Microsoft Word are o funcție de corectare automată care poate înlocui automat literele de bază cu diacriticele corespunzătoare în timp ce tastați. Pentru a activa această funcție, urmați acești pași:

 1. Mergi la fila „Fișier”: Faceți clic pe fila „Fișier” din meniul de sus.
 2. Opțiuni: Alegeți „Opțiuni” pentru a deschide caseta de dialog „Opțiuni Word”.
 3. Limba: În meniul din stânga, selectați „Limba”.
 4. Opțiuni de Corectare Automată: Faceți clic pe „Opțiuni de corectare automată” pentru a deschide o casetă de dialog suplimentară.
 5. Activează Corectarea Automată: Asigurați-vă că opțiunea „Corectare automată a textului în timp ce tastați” este bifată.
 6. Aplicați și OK: Faceți clic pe „OK” pentru a aplica modificările și închideți caseta de dialog „Opțiuni Word”.

Acum, Word va corecta automat literele de bază cu diacriticele corespunzătoare în timp ce tastați, făcând procesul de scriere cu diacritice mai ușor și mai rapid.

Verificarea Ortografiei și Gramaticii

Cum sa pui diacritice in Microsoft Word. După ce ați scris textul cu diacritice, este important să verificați ortografia și gramatica pentru a vă asigura că documentul este corect din punct de vedere lingvistic. Microsoft Word dispune de o funcție puternică de verificare a limbii și corectare a erorilor, inclusiv pentru diacritice.

 1. Mergi la fila „Revizuire”: Faceți clic pe fila „Revizuire” din meniul de sus.
 2. Verificare Ortografică și Gramaticală: Alegeți opțiunea „Verificare ortografică și gramaticală” pentru a începe procesul de verificare.
 3. Corectarea Propunerilor: Word va identifica și evidenția automat cu roșu cuvintele sau frazele cu erori. Faceți clic pe cuvinte pentru a vedea propunerile de corectare și a le aplica.
 4. Verificarea Finală: Parcurgeți documentul cu atenție pentru a verifica că toate diacriticele sunt corecte și că nu există erori de limbă.

Salvarea Documentului cu diacritice

Odată ce ați terminat de scris și de corectat textul cu diacritice, nu uitați să salvați documentul. Faceți clic pe fila „Fișier” și alegeți „Salvați” sau „Salvați ca…” pentru a alege locația și numele fișierului.

Concluzie despre cum sa pui diacritice in Microsoft Word

Cum sa pui diacritice in Microsoft Word. Așadar, Microsoft Word face ușor adăugarea diacriticelor în text, permițându-vă să scrieți corect și precis în limba română și în alte limbi care folosesc aceste semne diacritice. Cu setările potrivite și cunoașterea tehnicilor de scriere cu diacritice, veți putea crea documente profesionale și corecte lingvistic.

Acum sunteți pregătit să vă bucurați de redactarea textelor într-o varietate de limbi, adăugând diacritice cu ușurință în Microsoft Word.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.